Voorwaarden accepteren of van Facebook af

ITMB Nieuws

Facebook weet vanaf 1 januari nog meer over zijn gebruikers en kan dus nog gerichtere advertenties verkopen. Dat komt door de nieuwe voorwaarden, die de gebruikers de afgelopen dagen te zien kregen. Mensen kunnen daar niet heel veel tegen doen. „Je kunt de voorwaarden accepteren. Je kunt je privacy-instellingen aanpassen. Maar doe je dat niet en ben je het er fundamenteel mee oneens, dan houdt het op, dan moet je van Facebook af. En ik denk niet dat veel mensen dat willen”, zegt internetjurist Arnoud Engelfriet.

In de voorwaarden staat onder meer dat Facebook straks het internetgedrag van zijn gebruikers kan volgen, ook op andere sites. Zo kan Facebook bijvoorbeeld zien dat iemand op zoek is naar een tv, een date of een Sinterklaascadeau. In de praktijk zullen mensen daar weinig van merken, „behalve dat de advertenties straks nog beter bij je passen”.

De oude regel is dat gratis niet bestaat op internet. Gebruikers hoeven niet te betalen voor Facebook, maar dat betekent dat zij het product zijn waar adverteerders voor betalen. „Facebook drijft op het verkopen van advertenties en zal dus zorgen dat adverteerders zo goed mogelijk hun advertenties bij jou in beeld krijgen. Jij wordt in kaart gebracht voor adverteerders”, aldus Engelfriet.

Bron: Telegraaf.nl